Davayı geri çekmek

Categories:Konum

Davanın geri alınabilmesinin koşulları 6100 sayılı HMK'nın 123. maddesinde belirtilmiştir. Anılan madde uyarınca, “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir”. Davalının açık rızası dışında, davayı geri alma yasağı bulunmaktadır.

Davadan vazgeçme nasıl olur?

Davasından feragat etmek isteyen davacı, yazılı ya da sözlü feragat beyanında bulunabilir. Sözlü feragat duruşma sırasında, duruşma tutanağına geçilmek suretiyle yapılır. Mahkemece yapılan keşif sırasında, feragat beyanı, keşif tutanağına yazılması ve davacı tarafından imzalanması halinde de geçerli olur.

Davadan vazgeçme halinde ne karar verilir?

Davadan tamamen feragat edilmesiyle taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulmuş olur. Davacı esas hakkındaki hakkından vazgeçmiş kabul edilir. Feragat üzerine mahkemenin verdiği karar kesin hüküm niteliğinde olduğundan davacının aynı davayı tekrar açması mümkün olmaz.

Davadan vazgeçme ne zamana kadar yapılabilir?

HMK'nun 310. maddesine göre davadan feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. 311. maddesinde feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.

Davanın geri alınması hangi anda başlar?

Davayı geri alma yasağı davanın açıldığı tarihten itibaren başlar. Dava dilekçesinin tebliğ edilmiş olması gerekmez. Davalı açık şekilde davanın geri alınmasına muvafakat gösterirse dava hiç açılmamış sayılır.

Davadan vazgeçtim ne yapmalıyım?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Davadan feragat harcı ne kadar?

Davadan feragat harcı ne kadardır ? 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 22. Maddesine göre davadan feragatin yargılamanın ilk celsesinde vuku bulması halinde maktu karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonraki aşamalarda ise üçte ikisi alınır.

Kabulden dönülebilir mi?

Kabul, karşı tarafın ya da mahkemenin kabulüne bağlı değildir. Kabulden dönme mümkün değildir. Kısmen kabul yapılıyorsa kabul edilen kısım dilekçede ya da ilgili tutanakta açıkça gösterilir. Kabul şarta bağlı yapılamaz.