Evde çilek nasıl yetiştirilir

Çilek saksı içerisinde kök salacağı için kenarlarında delikler ve kırıklar olmalıdır. Çileği ektiğiniz saksının hafif bir yükseklikte olması her zaman önemlidir. Çilek için kesin bir mevsim yoktur. Her mevsim şansınızı deneyebilirsiniz fakat mart ve eylül ayında ekerseniz daha kolay ve çabuk yetişecektir.

Çileğin verimli olması için ne yapmalı?

Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir. Yetiştirildiği toprağın azot açısından zengin olması çileğin daha verimli olmasını sağlar.

Çilek fidesi güneşi sever mi?

Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.

Çilek nasıl bir ortamda yetişir?

Çilek hangi koşullarda yetişir? -10 C'ye kadar soğuk koşullarda yetişebilmektedir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak yapısı geçirgen, kumlu-tınlı ve hafif olan topraklardır. Çilek yetiştiriciliği için kireci fazla olan topraklar uygun değildir. Bu nedenle toprak PH'ı 6-6,5 arasında olması gerekmektedir.

Saksıda çilek tohumu nasıl ekilir?

işlenmiş toprağa çilek tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-25 gün gün içerisinde gerçekleşecektir.

Evde çilek tohumu nasıl elde edilir?

Çilek tohumunun elde edilmesi ise kurutma, kazıma ve süzme gibi işlemler ile sağlanabilir. Çilekleri damar çizgisinden kesip güneş altında kuruttuktan sonra dış katmanda yer alan tohumları alarak çilek tohumu elde edilmiş olur.

Çilek ne kadar zamanda yetişir?

Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır.

Yediveren çilek nasıl yetiştirilir?

Yediveren çilek fidesi 1000 m2 alana 6000 adet dikim yapılmalıdır. Üçgen dikim sistemi uygulanmalıdır. Yaz dikiminde 30 veya 32 cm aralıklar, kış dikiminde ise 25 veya 30 cm aralıklar ile yediveren çilek fidesi dikilmelidir. Dekara yaz dikiminde 6250, kış dikiminde ise 8000 fide dikilmelidir.