Yaşlılık dönemi genel özellikleri

Hareketlerde yavaşlık, daha fazla yorgunluk hissi, cinsel istekte azalma, şişmanlama, unutkanlık, ciltte kırışıklıklar vs. yaşlanma belirtileri ve yaşlılık dönemi özellikleri olarak sayılabilir.

Yaşlılık dönemi fizyolojik özellikleri nelerdir?

Yaşlılıkta Fiziksel Gelişim 3 sistemde belirgin değişiklikler ortaya çıkar: İskelet-kas sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi 1) İskelet-Kas Sistemi: kas liflerinin yapısı değişir, küçülür sayıları azalır. Kaslardaki sinir iletimi zayıflar. Kalsiyum azalmasına bağlı kramplar görülür. Kemiklerde minareler azalır.

Yaşlı bireylerin sorunları nelerdir?

Yaşlılıkla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konut ya da mekanlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar, yaşlı istismar ve ihmali, yaş ayrımcılığı gibi …

Ileri yetişkinlik dönemi nedir?

İleri yetişkinlik ise bireyin sosyal-duygusal anlamda daha hassas olduğu, hareketli bir yaşamdan sonra dinginliğe uyum sağlaması gereken bir süreçtir. Her gelişim döneminde olduğu gibi yetişkinlik dönemi içinde ortaya çıkan özellikler bulunmaktadır. Bireyin bağımsızlaşması bunun en önemli örneğidir.

Yaşlılık döneminde hangi alanda gerileme olmaz?

  • isimleri ve kelimeleri hatırlamada zorluk yaşasa da “sözlü anlatım ve dilbilgisi gibi dile ait beceriler.
  • yaşlanmaya rağmen korunur” (Cangöz, 2009:100).
  • Yaşlanma sürecinde bilişsel alanla ilgili fonksiyonların tümünde gerileme görülmez.

Yaşlılık döneminde gelişimsel özellikler nelerdir?

Havighurst'a göre yaşlılık döneminin gelişim görevleri; azalan fiziksel gücüne uyum gösterme, emekliliğe uyum gösterme, eşinin ölümüne uyum gösterme, kendi akran gruplarıyla tam bir uyum içinde olma, yurttaşlık görevlerini yerine getirme, normal yaşam şartlarını sürdürebilmedir (Akt.

Yaşlı bireylerle nasıl iletişim kurulur?

Hızlı konuşmamalı. Eğer yaşlı birey söylenen kelimeleri anlamamışsa sağlık çalışanı mesajı tekrarlarken farklı kelimeleri kullanmalı; çünkü duyma yetersizliği olan yaşlı hastalar bazı basit kelimeleri daha iyi duyabilir. Yaşlı bireyle konuşurken yüz yüze olmalı. Sık sık geri bildirim almalıdır.

Yaşlılık Nedir Who?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir.